PLANET CARP CAMPION AL MOLDOVEI

 Clubul nostru s-a clasat pe cea mai inalta treapta a podiumului dupa un sir de rasturnari in clasament. Dorim sa felicitam celelalte loturi participante si [...]

publicat la data de 12.10.2017

CAMPIONATUL MOLDOVEI 2017

Joi 14 septembrie, începe Campionatul Moldovei 2017. O competiție unde cinci loturi de pescari din moldova își vor încrucișa lansetele cu [...]

publicat la data de 12.10.2017

VINO IN ECHIPA NOASTRA !!!

Vino in echipa noastra ! Clubul Sportiv Planet Carp isi pastreaza mereu portile deschise tuturor pescarilor ce sustin si promoveaza pescuitul in sistem [...]

publicat la data de 19.03.2017

09.11.2016

Boilesul, ce este, scurt istoric !

Totul a inceput in Anglia, la in anii ’70, cand pescarii de crap nu foloseau altceva decat coaja de paine, paste speciale, bucati de salam sau sunca presata, mancare pentru pisici sau momeli naturale – viermi si rame. Fred Wilton si grupul sau de prieteni (normal, si ei pescari), au inteles pentru prima oara necesitatea unei nade cu o valoare nutritiva mai mare, care sa acopere toata plaja cerintelor de hranire a crapului. Folosind, pe mai multe lacuri din comitatul Kent, nade de fabricatie si - mai ales - de conceptie proprie, rezultatele au fost net superioare si au fost prezentate public intr-un numar din 1972 al revistei The Carp.
La inceput, acestea s-au numit Haig Protein baits, nade cu un continut ridicat de proteine, dar cum erau insa fabricate prin fierbere, s-a gasit ca e mai simplu sa le spuna boiled baits, nade fierte, apoi si mai simplu – boilies.
Faza cea mai importanta a acestei inventii este ca, la baza ei, s-a aflat o munca de cunoastere stiintifica, formulata in termeni stiintifici si avea ca scop producerea nadei absolute. Crapul, sustinea Wilton, nu este ca un copil care in primii ani de viata are parintii langa el care sa-i spuna ”aia e bun, aia nu-i bun”. El, crapul, recunoaste instinctiv valoarea nutritiva a nadei si pe aceea o va consuma ori de cate ori i se va ivi ocazia.

Primele boilesuri
Caseina, o pudra derivata din lapte, a fost principalul element din compunerea bilelor. |n compozitie mai intrau proteine vegetale, calciu, oua si chiar un supliment in nutritia cailor pe care Wilton l-a adaugat pentru a imbogati bilele cu vitamine si minerale. Tot Wilton a avut meritul de a introduce in reteta boilesurilor atractantii. Acele uleiuri vegetale cu un miros puternic, pe care crapii sa-l recunoasca foarte usor si sa-l asocieze cu sursa de hrana.
La inceput, aceste ingrediente erau greu de gasit si atunci cand le gaseai erau, de cele mai multe ori, prea scumpe. Pescarii trebuiau sa si le fabrice singuri acasa, in magazine, aceste bile nefiind inca pe rafturi. La scurt timp insa, ingredientele (si chiar bilele) folosite de Fred Wilton au fost achizitionate de catre magazinele cu specific, la preturi rezonabile, pescarii bucurandu-se de o oferta larga de produse.

Monturi
La inceput, boilesurile erau puse direct pe carlig, montura cu fir de par folosita astazi fiind o inovatie de la sfarsitul anilor 1970 (Kevin Maddocks si Len Middleton fiind autorii), montura ce a devenit populara numai dupa aparitia cartii lui Kevin, Carp Fever.
Pana in acel moment, carligul era ingropat complet in bila. Desigur, boilesurile erau mai moi ca cele de azi, fapt ce permitea acest lucru. Neajunsul era determinat de structura compozitiei sau vechimea bilei. De multe ori, la lansare, bilele se spargeau, spre oftica pescarilor. Introducerea liantilor nutritionali sau a celor atractanti, a facut ca bilele sa fie ceva mai ”dure”, iar montura ”fir de par” devenind cea mai prinzatoare pana in zilele noastre.

Imbunatatiri

Pentru pescarii care preferau pescuitul la suprafata, Wilton a inventat boilesul ”up”, folosind aceleasi ingrediente dar, duband cantitatea de oua spre a mari flotabilitatea bilei. Pasta nu era fiarta, ci coapta in forme de metal.
Boilesurile solubile sunt si ele un rezultat al unor indelungate cercetari privind atragerea cat mai rapida a crapului, acestea formand, inca de la aruncarea lor in apa, acei ”norisori” atractivi (de fund sau de suprafata) pentru crapi. Acestea nu se mai fierb, ci se usuca, iar oul ca ingredient nu mai este indicat. Semintele ... nelipsite!
Un moment de cotitura in perfectionarea boilesurilor a fost introducerea aminoacizilor in compozitie, acestia provocand un reflex involuntar in hranirea crapului. Acest ingredient, impreuna cu uleiurile pentru un rapid tranzit intestinal, a facut ca pescuitul de competitie (cu durata de mai mult de 24 de ore), sa fie dus la perfectiune in zilele noastre.

Performante
Nada din carlig era, de obicei, singura aruncata in apa, putini fiind pescarii care mai aruncau si alte bile (sau spartura de bile) in jurul monturii. A fost meritul lui Rod Hutchinson sa demonstreze ca o nadire intensa sta la temelia unui pescuit de succes. |n zilele noastre, o nadire grea si intensa cu bile (si derivate), sta la baza unui pescuit de performanta, iar acest lucru nu mai constituie niciun secret, chiar si pentru pescarii incepatori.
Saculetii si pungile solubile, cupele, rachetele si ”cobrele” de nadire au facut ca nadirea intensa sa se faca la distante foarte mari, rezultatele bune din competitiile de varf nefiind posibile fara aceste accesorii nelipsite din trusa craparilor.
Si cum in orice competitie trebuie sa aplici si o tactica specifica lacului, duratei, temperaturii, standului etc., boilesul este nada perfecta pentru crap, acea bila magica in care un pescar poate amesteca pana si experienta sa.

webdesign by nicety